2018 JAMB CBT 10th 7am CHEMISTRY QUESTIONS AND ANSWERS

ChEMISTRY*

1 :- liquid nitrogen can be used as CORRECT ANSWER = rocket fuel

2 :- what volume of oxygen at stp is required to burn 60g of carbon completely CORRECT ANSWER = 112.0DM3

3 :- when a crystal was added to its solution no further dissolution was observed.this showed that the solution was CORRECT ANSWER = saturated

4 :- which of the following statement is peculiar to isotopes CORRECT ANSWER = they have different numbers of electrons
5 :- in the reaction above the oxidizing agent is CORRECT ANSWER = 2KI
6 :- the diagram above represents CORRECT ANSWER = p orbital
7 :- tin can be extracted from CORRECT ANSWER = ethanol
8 :- the alkanol obtained from the destrurctive distillation of wood is CORRECT ANSWER = 297.3cm
9 :- when magnesium reacts with tetraoxosulphate(VI)acid 312cm3 of hydrogen gas was was collected at 28C and 750mmhg.calculate the volume of hydrogen gas at stp CORRECT ANSWER =
10 :- the basicity of CH3COOH is CORRECT ANSWER = 1
11 :- when a compound Q with molecular formula C2H4O2 reacts with excess methanol in the presence of a catalyst, a sweet smelling substance is produced.the structural formula of Q is CORRECT ANSWER =
12 :- how many faraday will be needed to deposit 9.6g of copper during the electrolysis of a solution of a copper salt CORRECT ANSWER = 0.3F
13 :- the derivative of methane that can be employed in dry cleaning is CORRECT ANSWER = Ccl4
14 :- the metal used in the construction of bridges is CORRECT ANSWER = iron
15 :- when a compound Q with molecular formula C2H4O2 reacts with excess methanol in the presence of a catalyst, a sweet smelling substance is produced.the reaction between Q and methanol is CORRECT ANSWER = esterification
16 :- the alkali majorly used for making liquid soap is CORRECT ANSWER = CALCIUM HYDROXIDE
17 :- in electrolplating iron with zinc the cathode is iron because CORRECT ANSWER = zn2+ will be discharged and deposited at the cathode
18 :- which of the following is likely to be responsible for flavor of fruits and smell of flowers? CORRECT ANSWER = CH3COOCH3
19 :- the main product formed when excess acidified K2CR2O7 reacts with propan-1-ol is CORRECT ANSWER = propanoic acid
20 :- calculate the pH of 0.001mol/dm3 HCL? CORRECT ANSWER = 3

.

16 Comments

  1. I really like ur page,keep it up,plz I need maths,english,economics and government,am having my exam on Thursday 15 of march 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.